Розділ II Використовують такі методи визначення продуктивності праці: натуральний — полягає у діленні обсягу виробленої продукції у фізичних одиницях на кількість витраченого часу в годинах; вартісний — передбачає ділення обсягу виробленої продукції в гривнях до витрат часу на неї середньоспискової кількості робітників або відпрацьованій ними кількості людино-днів, людино-годин; трудовий — розраховується діленням обсягу продукції, представленої у витратах робочого часу в годинах, на кількість робітників. Продуктивність виробництва можна підвищити різними шляхами: застосуванням досконалішої техніки та обладнання, кращою організацією робіт, спеціалізацією виробництва, підвищенням кваліфікації працівників, використанням засобів виробництва у кілька змін (дві чи три зміни), запровадженням нових, удосконалених технологій виробництва тощо. ![]()
|