Переглянути всі підручники
<< < 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 > >>

 

Розділ II

Використовують такі методи визначення продуктивності праці:

натуральний — полягає у діленні обсягу виробленої продукції у фізичних одиницях на кількість витраченого часу в годинах;

вартісний — передбачає ділення обсягу виробленої продукції в гривнях до витрат часу на неї середньоспискової кількості робітників або відпрацьованій ними кількості людино-днів, людино-годин;

трудовий — розраховується діленням обсягу продукції, представленої у витратах робочого часу в годинах, на кількість робітників.

Продуктивність виробництва можна підвищити різними шляхами: застосуванням досконалішої техніки та обладнання, кращою організацією робіт, спеціалізацією виробництва, підвищенням кваліфікації працівників, використанням засобів виробництва у кілька змін (дві чи три зміни), запровадженням нових, удосконалених технологій виробництва тощо.

 

Переглянути всі підручники
<< < 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 > >>
Hosted by uCoz